luni, 15 februarie 2021

Adresarea Patriarhului Kiril cu prilejul Zilei tineretului ortodox

Dragi frați și surori!

Vă felicit cordial pe toți cu marea sărbătoare a Întâmpinarea Domnului, după care, conform tradiției stabilite în Biserica noastră, sărbătorim și Ziua Tineretului Ortodox.

Astăzi ne amintim de un eveniment semnificativ, care are nu doar o semnificație istorică, ci și o mare semnificație spirituală. Pe de o parte, are loc o întâlnire simbolică a Vechiului și Noului Testament în persoana bătrânului drept Simeon și a Pruncului Divin Iisus. Pe de altă parte, aceasta este o întâlnire a unei anumite persoane cu Dumnezeu.

 Întâlnirea cu Dumnezeu ocupă un loc cu totul special în viața noastră. Împreună cu credința, dobândim adevăratul sens al vieții și o temelie morală puternică, iar atunci când ne străduim să întruchipăm în mod activ cuvintele Evangheliei zilnic în viața noastră, Domnul ne acordă vederea spirituală și capacitatea de a privi multe lucruri cu raționament. Astăzi aceste calități valoroase, după cum putem vedea, sunt la mare căutare, deoarece e dificil de a alege bunul din avalanșa de informație care ne este expusă. Cât de dificil este de a rezista încercărilor rău intenționate de a ne trage în aventuri nesăbuite, dubioase și chiar periculoase.

 

Dar viziunea spirituală nu este deloc cea a bătrânilor cu părul alb, așa cum ar putea părea la prima vedere. Probabil că vă amintiți bine din lecțiile de istorie despre faptele eroice ale marelui cneaz Alexandru Nevski, pe care Biserica Ortodoxă Rusă îl venerează ca un sfânt. Aș dori să vă reamintesc că Marele Cneaz a câștigat bătălia pe Neva la vârsta de 19 ani și i-a învins pe cavalerii livonieni pe gheața lacului Kiudsk, înainte de a ajunge la vârsta de 21 de ani. În ciuda tinereții sale, el a fost înzestrat de Dumnezeu cu o înțelepciune uimitoare, putere spirituală și fizică, precum și o înțelegere profundă a ceea ce este benefic pentru țară și oameni.

 

Anul acesta sărbătorim 800 de ani de la nașterea binecuvântatului cneaz. În comemorarea bisericii și a sărbătorilor de stat programate până la această dată, mă bucur să declar acest an jubiliar Anul lui Alexandru Nevski, precum și să lansez concursul de creație - Alexandru Nevski și invit tinerii să-și arate abilitățile în memorie a Marelui Cneaz. Faptul că viața acestui minunat sfânt rus vă inspiră nu numai să creați opere artistice și muzicale remarcabile, dar să vă servească și ca exemplu de urmat și poate va ajuta pe cineva să-l întâlnească pe Dumnezeu și să se alăture bogatului tezaur spiritual al culturii ortodoxe.

 

Chem asupra voastră a tuturor binecuvântarea lui Hristos.

 

+ KIRILL, PATRIARHUL MOSCOVEI ȘI  A TOATA RUSIA

sursa: www.patriarchia.ru/db/text/5772444.html 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu