vineri, 1 martie 2019

De ce ați participat la Marșul pentru viață 2018 în Chișinău? Imbold pentru Marșul din 2019!


La Marșul pentru viață, majoritatea participanților sunt tineri. Tineri care sprijină viața și femeia însărcinată și știu de ce fac acest efort. Câteva din gândurile tinerilor chișinăuieni arată hotărârea lor în a sprijini femeile și copiii, familia și societatea. Le publicăm acum, cu nădejdea că frumusețea lor va inspira ca în acest an să fie și mai mulți participanți la Marșul pentru viață 2019 și la alte activități pro-viață.
 Menționăm că în perioada 1-31 martie 2019 în peste 200 de orașe și sate din Republica Moldova va avea loc Luna pentru viață 2019 „Unic din prima secundă”, care va avea ca punct culminant Marșul pentru viață 2019 „Unic din prima secundă”, organizat sâmbătă, 23 martie 2019.
În Chișinău, Marșul pentru viață va fi organizat de Asociația Moldova pentru viață. Vă așteptăm!


„În 2018, Marșul pentru viață este la a IV-a ediție națională. În general, Marșul pentru viață este cel mai important eveniment public dedicat protejării vieții copiilor nenăscuți și născuți. Prin acestă manifestare civică se dorește încurajarea păstrării sarcinii, în pofida oricărui soi de presiune la care este supusă o mămică.

Copiii sunt un dar, o bucurie de la Dumnezeu, multă bucurie vor aduce mamelor care rezistă presiunii de a le lua viața! Suntem datori să oferim copiilor noștri șansa la viață și acest angajament va pacifica viața noastră, prin armonia, prin bucuria, prin zâmbetul pe care fiecare copil le aduce în lume.
În 2018, vorbim de o extensie semnificativă a culturii vieții. Dacă în 2015 am pornit cu 2 orașe organizatoare (Chișinău și Orhei), anul 2018 a reprezentat anul unirii pentru viață (peste 170 de orașe și localități au anunțat organizarea marșului sau a altor evenimente pro-viață), an în care mărturisim valoarea și demnitatea vieții, cultivarea valorilor sănătoase, bimilenare care au tractat energii morale ale acestui neam.

Femeile sunt invitate să nutrească viața și câtă vreme femeia rămâne pe linia firii, răspunde maternității, ea ocrotește viața, oblojește, sprijină, muncește. Pacea izvorăște din inima și sufletul femeii. Mamele sunt cele care își învață copiii să fie apostoli ai frumosului sau, dimpotrivă, aducători de ură și războaie. Femeia ține neamul. Femeia protejează viața și umanitatea!
Să mărturisim adevărul pentru că ne întărește sufletește!
Să iubim mama, copilul, familia, țara și astfel se vor bucura strămoșii, contemporanii și urmașii noștri!
Împreună putem fi uniți pentru viață!”
Nadejda Usatîi, Asociația Moldova pentru viață, organizator

Nu doar că am participat la Marș, dar și promovăm aceste idealuri în rândul tinerilor. Ca promotor al valorilor în rândul tinerilor prin activitățile desfășurate de Asociația Tinerilor Ortodocși din Moldova în Luna pentru Viață, vedem dorința tinerilor de a promova viața și de a se implica în promovarea ei.
Prin activitățile desfășurate încercăm să întărim voința, dar și dorința tinerilor în luarea deciziilor cu prudență, iar dacă deja au o problemă să cunoască că are în biserică sprijin de a se adresa și vor primi consiliere nu doar moral-psihologică, dar și una duhovnicească care poate tămădui rana și reabilita în societate.
Preot Vadim Corostinschi, Asociația Tinerilor Ortodocși din Moldova

„De când ne naștem spre a mea mirare
Strigăm la culme cât putem de tare,
Nici lacrimi nu avem, avem strigare…
Spre cer, spre Tine Doamne încordare.
Cuprinși de dulci priviri îmbătătoare,
Crescând mereu pe brațe aspre și dojenitoare,
De mamă și de tată laolaltă
Cum nu s-a mai văzut pân-azi vreodată.
Cu pașii mici și clătinați ca frunza,
Ce din copac se rupe an de an
Pășim prin viață mușcând, uneori, buza
Mustrând a noastră conștiința în van.
Din om-copil plecăm spre om-părinte
Și vrând-nevrând ne-ntoarcem la sorginte,
Unde din nou s-aude o strigare,
Un nou copil o nouă viață apare…”
Petru Jalbă, voluntar ASCOR Chișinău

„Sunt asistentă medicală și am mers la Marșul pentru viață pentru a susține primul drept fundamental al omului – dreptul la viață. Am mers pentru a susține mamele în situații de criză, pentru copiii născuți și nenăscuți, pentru a sensibiliza societatea în a înțelege că avortul este o fărădelege împotriva lui Dumnezeu. Femeia are nevoie de susținere atât din partea bărbatului, cât și a familiei și a întregii societăți. Să nu uităm că fiecare Viață este un Dar!”
Viorica Barîșev, voluntar ASCOR Chișinău

„Marșul pentru viață este o mică lume, care vine să deschidă pentru mulți valorile ce întru această lume tumultoasă se sting ușor sau chiar prea repede. Datorită acestui Marș, am descoperit aceste teme importante cu care se confruntă lumea de astăzi, și anume problemele de care se împiedică o femeie care nu este susținută și ocrotită în momentul când crește sub inima ei o nouă viață.
Dacă participarea tuturor celor prezenți la Marșul pentru viață a schimbat ceva pentru măcar o mămică sau un tătic, dacă în gândul lor ceva s-a pornit spre binele copilului lor, aceasta deja este un lucru minunat și slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Am participat personal la acest eveniment pentru că eu cred că valorile familiale, morale și etice, cât și evitarea avorturilor pe viitor trebuie să fie discutate în societate și în fiecare familie spre binele acestei generații și a viitoarelor generații. Și, mai ales să fie informați copiii din școli despre valorile familiale, despre importanța unei educații frumoase, despre ce responsabilități trebuie să aibă un băiat și o fată când încep o nouă familie. Să înțeleagă încă de mici că pasul și viața de căsătorie în sine este ceva mai mult decât simpla atracție fizică și că pentru a crește viitorii copii e important ca ei să fie maturi și independenți. Mulțumim pentru aceste evenimente care se petrec an de an, în multe țări din lume. Familia și în special viitorii copilași merită să fie ocrotiți, ajutați și bine informați despre cum se trăiește și cât de frumoasă este Viața, atunci când o petreci frumos și corect în valori spirituale și morale sănătoase!”
Marina Bodiu

„ASCOR Chișinău a participat la Marșul pentru viață fiindcă acest eveniment reprezintă o mărturisire a valorilor familiei tradiționale așa cum a lăsat-o Dumnezeu să fie: bărbatul-tatăl, femeia-mamă și copiii. ,,…Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: ,,Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul…” (Facerea 1:27,28) Dumnezeu a poruncit și noi trebuie să facem ascultare! Familia fără copii este ca un clopot fără glas, ca o pasăre fără cântec, ca un pom fără rod. Copiii sunt o binecuvântare a Domnului! De aceea întreaga societate trebuie să sprijine și să promoveze Viața!”
Ion Jalbă, președinte ASCOR Chișinău

„Am participat la acest Marş pentru că sunt Pro Viață şi Familie, sunt contra avorturilor şi nu avem nici un drept de a lua noi viața cuiva. Nu acest lucru ne stă în puterile noastre, ci promovarea vieții, a credinței şi a viitorului copiilor. Ce poate fi mai frumos decât binecuvântarea de a fi mamă? Nimic! Să nu lăsăm nici un cuvânt, nici o ființă, nici o decizie negândită să ducă o mamă la dezicerea de copilul său. Este ceva firesc să le fim alături acelor mame care au nevoie de susținere şi încurajare în criză de sarcină. Fiecare viață este un dar de la Dumnezeu, pe care trebuie să-l primim cu brațele deschise.”
Alina Braga, vicepreședinte ASCOR Chișinău

„Participarea la Marșul pentru viață reprezintă un act de mărturisire a valorii vieții fiecărui suflet trimis de Dumnezeu în această lume. Viața este cel mai prețios dar dat de Dumnezeu omului, pe care trebuie să-l prețuiască, de aceea nu este îngăduit a săvârși păcatul omorului prin avort. Prin această activitate se dorește a preîntâmpina și evita problemele existente în societatea actuală, accentuându-se valoarea vieții, valoarea copilului, care este cea mai minunată creație a lui Dumnezeu. Astăzi suntem chemați cu toții să mărturisim și să împlinim Evangheliei iubirii milostive a lui Dumnezeu, întâi de toate în viața personală, ca alternativă la viața imorală și duhul lumii secularizate, în care zilnic se încalcă demnitatea umană, în special drepturilor copilului nenăscut, care nu are capacitatea de a se autoapăra.”
Sergiu Crudu, conducătorul Grupului coral „Gnosis”

 „Am participat la Marșul pentru viață pentru a salva lumea de avort. Participarea la acest marș a fost efectivă pentru femeile însărcinate pe cale de avort. Am oferit o lecție care ar putea schimba lumea și numărul avorturilor ar putea să scadă.”
Nicoleta Guțu, absolventă a Centrului de excelență în medicină și farmacie ,,Raisa Pacalo”, voluntar ASCO

 „Particip la Marșul pentru viață fiindcă însăși viața este darul lui Dumnezeu și datorită acesteia o susțin, o încurajez și spun ,,Nu avortului” fiindcă este o crimă de a lua viața unor îngerași care nu vor vedea niciodată lumina zilei. Sunt contra avortului și doresc ca și societatea noastră să conștientizeze acest lucru și împreună cu toții să contribuim la un viitor mai frumos îmbogățind și înmulțind universal cu copii. Cea mai bogată moștenire pe care noi, viitoarele mămici am putea să le oferim copiilor noștri, este viața. Din minunea că am primit darul de a exist ape acest pământ, să avem și noi la rândul nostru un vis de a oferi viață copiilor pe care ni-i dăruiește Bunul Dumnezeu. Viața are prioritate, de aceea vreau să îndemn toate mămicile să nu săvârșească acest păcat, fiindcă în loc de a devin mama unui copil fericit, ea la rândul său devine mama unui copil mort. Spun nu avortului fiindcă copii sunt iubire și dacă nu sunt copii, nu există viață. Ce sens ar mai avea viața noastră pe acest pământ dacă nu ar exista sfinții copilași trimiși de Dumnezeu ca să ne facă viața mai frumoasă, fericită și de neuitat. Stimate și dragi mămici, spuneți nu avortului și dăruiți-le viață copiilor voștri!”
Irina Costin, absolventă a Centrului de excelență în medicină și farmacie ,,Raisa Pacalo”, voluntar ASCO

„Particip la acest Marș, fiindcă vreau să le apăr dreptul la viață copiilor nenăscuți, totodată susțin femeia care are menirea de a da viață, nu de a face avort și pentru că vreau să încurajez bărbații să fie tați adevărați ți nu ucigași de suflete nevinovate.”
Andrei Popa, student la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova

„Am participat la Marșul pentru viață ca om și ca preot al Bisericii Romano-Catolice. Ca om participant pentru că am în mine viață și, prin urmare, trebuie să o apăr, nu doar pe a mea, ci mai ales pe aceea a copiilor nenăscuți, întrucât, la fel cum cineva m-a privit pe mine când m-am născut ca viitor al omenirii, așa privesc și eu orice prunc – născut deja sau aflat încă în sânul mamei sale – ca pe viitorul omenirii. Și ce viitor îi vom lăsa? Unul pentru care cuvântul ,,viață” nu înseamnă nimic sau unul în care același cuvânt înseamnă totul? Eu aș dori să aibă un viitor în care viața nu va fi ceva lipsit de valoare, ci un dar neprețuit, apreciat, promovat, iubit. Ca preot, am participat pentru că viața este cel mai mare dar pe care l-am primit de la Dumnezeu și, fiind în slujba lui Dumnezeu, sunt și în slujba vieții, mai ales a celei cel mai mult lipsite de apărare, aceea a copiilor nenăscuți. Dacă este un păcat mare a ucide un om în stare să se apere, păcatul este și mai mare în cazul unuia care este lipsit de această posibilitate. De aceea, ne revine și nouă, preoților, să-i apărăm, să le facem auzite drepturile, mai ales dreptul fundamental de care nimeni, nicio autoritate pământească, nu poate să dispună după bunul plac. În al doilea rând, apărând viața, îl apăr pe însuți Isus Cristos care, în Evanghelia după sfântul Ioan, se numește pe sine ,,cale, adevăr și viață”. De aceea, voi fi mereu, ca om și preot, un apărător al vieții, de la începutul ei în sânul matern și până la sfârșitul ei natural.”
Preot Petru Ciobanu, Cancelarul curiei Episcopiei Romano-Catolice Chișinău

„Unele țări instigă dezinvolt, în mod direct, mamele, dar și pe cei ce le înconjoară… să facă avort, dacă le incomodează însărcinarea și urmările ei.
Guvernele ca și unii oameni de rând,  nu evaluează consecințele, deficitului de grijă pentru femeile națiunii sale, mai mult decât atât, aceștia se comportă perfid, inept și lamentabil, uitând că pe fiecare din noi ne-a zămislit, unica ființă: „Mama”.
Biblia spune că Mama este în stare directă vizavi de educația copiilor… și le învață „Ca să înțelepțească pe cele tinere să-și iubească bărbații, să-și iubească copiii. Și să fie cumpătate, curate, gospodine, bune, plecate bărbaților lor, ca să nu fie defăimat cuvântul lui Dumnezeu.” (Tit 2, 4-5)
Să fim de acord că „Mama direct, menține o lume întreagă…”
Esețialmente este datoria noastră (a poporului), să schimbăm oarecum situația discordantă raționalității. Femeia însărcinată trebuie neapărat încurajată moral, în unele cazuri și financiar, de către aproapele ce o înconjoară, în caz contrar, probabilitatea riscului  unei crize de sarcină să avanseze, consecința fiind pierderea fătului prin diferite mijloace, acționate mai mult imprudent din cauza crizei…
Marșul pentru viață stimulează orice om,  pentru a-și apăra viitoarea generație, ceea ce reprezintă: securitatea internațională, stabilitatea internă, dezvoltarea educațională, dar și menținerea națiunii identice în viabilitate.
Iar deoarece suntem o țară ortodoxă, să ținem cont că Hristos ne cheamă la Iubire îndemnându-ne: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți (Matei 22;39),  ori să nu încălcăm porunca 6 din decalog „Să nu ucizi”, și îmi este plăcut să evidențiez îndemnul Mântuitorului Iisus, care zice nouă tuturor „Lăsați copii să vină la Mine și nu-i opriți, căci împărăția lui Dumnezeu este a unora ca aceștia.” (Luca 18,16)
Împreună întru adorarea Lui Dumnezeu, să muncim binele cu discernământ în mod minuțios, iar patria natală să ne simtă prudența dragostei, a moralei ortodoxe, ce este de fapt, inerentă inimii și sufletului fiecăruia dintre noi.”
Alexandru Guzun, masterand Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova

Vă mulțumim tuturor. Ne vedem la Marșul pentru viață 2019!
Biroul de presă AO Moldova pentru viață
Foto Credit: Marșul pentru viață 2018


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu