joi, 30 august 2018

Ispita trupului



x

Nimeni să nu zică atunci că este ispitit: de la Dumnezeu sunt ispitit , pentru că Dumnezeu nu este ispitit de rele și El Însuși nu ispitește pe nimeni, ci fiecare este ispitit când este tras și momit de însăși pofta sa. Apoi pofta zămislind, naște păcat, iar păcatul, o dată săvârșit, aduce moartea”(Iacob 1:13-15).


Nimeni să nu zică atunci că este ispitit: de la Dumnezeu sunt ispitit , pentru că Dumnezeu nu este ispitit de rele și El Însuși nu ispitește pe nimeni, ci fiecare este ispitit când este tras și momit de însăși pofta sa. Apoi pofta zămislind, naște păcat, iar păcatul, o dată săvârșit, aduce moartea”(Iacob 1:13-15).


Ispita este îndemnul la păcat și trezește pofta omului spre a dobândi ceva prin călcarea legii morale. Ispita vine dinlăuntru omului prin: ”pofta trupului, pofta ochilor și trufia vieții”(1Ioan 2,16). Iar din afara omului, ispita vine și de la diavoli (Luca 22.31/Fapt. 5:3) și de la oameni păcătoși.

Sf Apostol Pavel spune: „Nu știți oare că voi sunteți templul al lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi? De va strica cineva templul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe el, pentru că sfânt este templul lui Dumnezeu care sunteți voi”(1 Cor. 3: 16-17). Toate celelalte păcate pângăresc și spurcă numai sufletul; iar această urâtă fără-de-lege a curviei, pângărește pe om și la suflet și la trup.

Deșartă și mincinoasă este toată frumusețea trupului și fără-de-minte și orbi sunt câți păgubesc cereasca bucurie, pentru atât de scurtă dulceață și spurcată poftă. Când este trebuință de această faptă afrodiziacă, pentru înmulțirea neamului nostru, după dumnezeiasca poruncă și se face cu a bisericii rânduială, precum poruncesc Sfintele Canoane ale Sfinților Părinți, nu este păcat.

Dragostea dintre soț și soție trebuie să se asemene în curăție cu dragostea dintre Hristos și Biserică (Efes. 5: 21-33). Orice abatere de la această dragoste curată, fie și numai cu gândul, înseamnă o încălcare a poruncii a șaptea (Matei 5: 28).

Care este logica si raționamentul acesta: tinerii nu au răbdare sa citească cartea sau un capitol întreg așa ca le aduceri la cunoștință învățătura evangheliei prin versete, învățături scurte pentru a le putea memora ușor.

Sodomia -  este desfrânare prin acte de perversiune sexuală, adică prin orice acte nefirești, deviate de la o viață sexuală normală. Provine din neogrecul ”sodomia”-relații anormale, contra naturii. Este păcatul desfrânaților din Sodoma. Zis-a deci Domnul: „Strigarea Sodomei și a Gomorei e mare și păcatul lor cumplit de greu. Pogorî-Mă-voi deci să văd dacă faptele lor sunt cu adevărat așa cum s-a suit până la Mine strigarea împotriva lor…”(Fac.18:20-21), iar Sf. Apostol Pavel spune că sodomiții nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu” (1 Cor.6,9-10)

Malahia -  pricinuiește vătămare veșnică nu numai la suflet, ci pricinuiește vătămare și trupească. Căci lipsește trupul de Împărăția Cerurilor și-l osândește la muncile veșnice-precum zice Sf. Apostol Pavel: ”Nu vă amăgiți! Nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu”(Cor 6:9-10). Malahia pierde fecioria sufletului care este cel mai cinstit lucru și care, de se pierde, nu se mai dobândește niciodată și pentru că îl face pe om de aduce jertfă diavolului prin risipirea sămânței trupului său.

Un studiu efectuat pe elevii de liceu arată că 90% din băieți și 65% din fete se masturbează. Așadar, acest păcat este o ciumă și stricăciune a neamului omenesc și face pe maleahi să petreacă și aici o viață ticăloasă și în cealaltă viață să se muncească în focul cel veșnic.

Ionuț Lucian Ciucă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu