vineri, 29 iunie 2018

Tabăra bucuriei desfășurată de biserică în s. Cruglic



La biserica din satul Cruglic a fost organizată o tabără de zi. În dimineața zilei de 26 iunie, zeci de copii împreună cu preotul Nicolae Ciobanu dar și voluntarii acestei tabere, s-au rugat Bunului Dumnezeu să binecuvânteze această activitate.

La deschiderea oficială a taberei a fost prezentă dna Nadejda Burciu, directoarea Liceului Teoretic Cruglic, care a îndemnat copiii să fie activi și să întărească prietenia între ei.

Copiii au fost împărțiți în 5 grupe, iar fiecare grupă participa la un anumit atelier, după care se schimbau. Voluntarii implicați în organizarea taberei au venit de la Chișinău și Iași, care foarte repede s-au împrietenit cu copiii noștri.

Tinerii în căutarea viitorului


Cu brio sau nu prea, suntem în perioada culesului roadelor la tineri, adică își văd notele examenelor și indiferent că au absolvit clasa a 9-a sau 12-a îi frământă doar un gând: CE FAC MAI DEPARTE?
Cunosc acest lucru din conversațiile cu tinerii și am observat reținerea pe care o au atunci când trebuie să facă alegerea: liceu, colegiu, facultate, sau… munca peste hotare. Tinerii nu sânt încrezuți în sine și din aceste considerente așteaptă sau caută un sfat, îndemn sau sprijin în a-și alege viitorul, chiar dacă expres în mintea lor sânt mai multe vise. Dacă perioada anilor 1990-2000 tinerii erau inspirați de filmele occidentale spre o viață mai bună, în oraș, lucru de birou cu o predestinație de avocatură sau contabilitate, vedem că unii sau trezit din visurile lor și acum muncesc din greu în străinătate.

miercuri, 27 iunie 2018

Amintiri plăcute pentru tinerii participanți la tabăra ortodoxă pe lângă Mănăstirea Curchi


În perioada 17-24 iunie 2018, cu binecuvântarea PS Siluan, episcop de Orhei, 20 de tineri au beneficiat de o tabără minunata la mânăstirea Curchi, cu genericul "Sfinții trei Ierarhi-modele de urmat lui Hristos". Aici tinerii au avut un program liber dar interesant, incluzând diferite activități provocatoare care i-a făcut pe tinerii noștri sa se simtă nemaipomenit împreună cu ceilalți alături.


Programul a inclus participarea zilnica la Sf. Liturghie, implicarea in activitățile si lucrările desfășurate la mănăstire, vizionarea filmelor, lectura, discuții deschise, foc de tabără si multe altele, care le-au dăruit tinerilor o experiență de neuitat.

marți, 26 iunie 2018

Academia și Seminarul Teologic anunță admiterea pentru anul de studii 2018 – 2019


ADMITEREA la
  SEMINARUL  TEOLOGIC ORTODOX
,,SFÂNTUL IERARH GAVRIIL BĂNULESCU-BODONI”
     Admiterea la Seminarul Teologic Ortodox ,,Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu Bodoni” se face la specializarea – Teologie şi Reghent (cântăreţ bisericesc) admiterea prin concurs, pe baza normelor stabilite de Ministerul Educaţiei Tineretului al Republicii Moldova pentru învăţământul liceal de stat şi Mitropolia Moldovei.
     Seminarul Liceal de Teologie Ortodoxă – instituţia de învăţământ secundar general care asigură elevilor o pregatire de cultură generală şi teologică de bază, necesare pentru continuarea studiilor de învăţământ superior la specialităţile umanistice şi cele teologice. Învăţământul liceal se organizează ca învăţământ de zi, durata studiilor fiind de 3 ani (clasele X-XII), în bază de contract (cu taxă).
   Grupa Reghent (dirijat coral) – durata studiilor este 2 ani, la frecvenţă redusă şi fără limita de vârstă.

luni, 25 iunie 2018

Puterea rugăciunii făcută de copii

Învăţaţi copilaşii cei mici să se roage. Ştiţi voi că un copilaş din acela mic când se roagă, trei îngeri stau lângă dânsul?Atâta-i de primită rugăciunea copiilor. Dar de ce? Pentru nevinovăţia şi curăţia lor. O dată a luat Mântuitorul un copilaş de mână şi a zis: Amin, zic vouă, de nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi ca pruncul acesta, nu puteţi intra în Împărăţia Cerurilor. Vezi? Ca să ne mântuim, să ne ducem la Rai, trebuie să fim curaţi ca şi copiii cei mici.
De aceea vă rog, dacă v-a dat Dumnezeu copilaşi, de când încep a vorbi, de când învaţă guriţa lor să grăiască, învățați-i să spună „Doamne, Doamne”. Mai târziu vor învăţa Tatăl nostru, apoi când merg la şcoală învăţaţi-i Crezul, şi alte rugăciuni.
Au fost cazuri când copii rugându-se Dumnezeu a făcut minuni. Încercaţi şi învăţaţi rugăciuni pe copii, iar când aveţi vreo încercare şi necaz, puneţii să se roage şi veţi vedea că lucrurile se îndreaptă.

vineri, 22 iunie 2018

Nepăsarea faţă de cele sfinte atrage cel mai mult mânia lui Dumnezeu asupra noastră, sau de ce nu se cuvine să fie imprimate în batjocură chipuri de icoane pe haine

Iubiţi întru Hristos fraţi şi surori!
De la propovăduirea Sfinţilor Apostoli şi până-n zilele noastre, Biserica Ortodoxă, prin slujitorii ei, are menirea să-i îndrepte pe cei rătăciţi, să-i ridice pe cei căzuţi şi să arate ceea ce este primejdios şi dăunător pentru mântuire. Or – aşa cum am şi afirmat de multe ori prin predici şi cu diferite ocazii – în ultima vreme, tot mai mult se înfăptuiesc lucruri în faţa cărora nu trebuie să stăm ca simpli spectatori. Se cuvine să luam atitudine ortodoxă în faţa multor acţiuni necugetate, iar altele chiar păgâneşti. Ori de câte ori a fost nevoie, am tras un semnal de alarmă, atunci când apărea prin mijloacile mass-media sau pe diferite reţele de socializare, ştiri şi imagini ce atăcau credinţa noastră sau ponegreau diferite sfinţenii ale Ortodoxiei. Nu odată am tras atenţia asupra faptului ca să fim cu luare aminte la încălţămintea ci-o procurăm, să nu aibă imprimat pe talpă, aşa cum se întâmplă de multe ori, semnul sfintei cruci, sau să nu procurăm pavaj pentru trotuoare şi ogradă care, de asemenea poate avea chipuri de cruce, pe care o călcăm, ponegrind sfinţenia.

joi, 21 iunie 2018

Vârsta adolescenţei este cea mai importantă dintre vârste

Vârsta adolescenţei este cea mai importantă dintre vârste, pentru că aşa cum se comportă cineva de-a lungul ei, tot aşa îşi va petrece şi viaţa, şi din acest motiv, este nevoie de o purtare de grijă susţinută. Şi dacă aceasră vârstă ar ajunge bună sau rea doar pentru ea însăşi, virtuţile şi răutăţile ei ar avea un caracter particular, ca şi cum s-ar raporta doar la acele persoane, însă virtutea sau răutatea adolescenţilor are un caracter general, pentru că în această stare de virtute sau de răutate se dezvoltă şi generaţia următoare, căreia neamul şi societatea îi vor încredinţa, nu peste mult timp, moştenirile sfinte ale strămoşilor şi toate comorile generaţiilor trecuteîi vor încredinţa cinstea şi slava patriei, iar ea va prelua conducerea statului; ea va cultiva artele şi ştiinţele; ea va contribui la prosperitatea cetăţenilor; ea va împodobi societatea, neamul, Biserica; ea va forma caracterul moral al comunităţii.

miercuri, 20 iunie 2018

Pocăința – starea neînșelătoare care conduce pe creștin la Dumnezeu

Duminică, 17 iunie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în incinta Sediului Episcopal s-a desfășurat un seminar cu titlul Rolul Spovedanieisau De ce este important să ne spovedim?
Mai mulți tineri din satele Frăsânești, Todirești, dar și din municipiile Ungheni și Chișinău au avut ocazia să afle cuvintele de viață dătătoare ale Dumnezeieștii Scripturi, precum și ale unor sfinți părinți, ca: Sf. Ioan Gură de Aur (347-407); Sf. Vasile cel Mare (330-379); Sf. Nicodim Aghioritul (1749-1809); dar și ale unor Părinți și Scriitori Bisericești, ca: Origene (184-253); Clement Alexandrinul (150-215) și Tertulian (160-220), prezentate în cadrul acestui seminar de către Președintele Sectorului Eparhial Activitate Pastorală pentru Tineret, Ioan GAJIM.
Sfânta Spovedania este Taina în care Dumnezeu iartă, prin duhovnic, păcatele creștinilor care se pocăiesc sincer și le mărturisesc la scaunul spovedaniei, în fața preotului.

Prietenia-sensul vieții - Eseu


Prietenia este una dintre cele mai prețioase lucruri pe care le vei avea in viață. Pentru ca prietenia este un dar mai mare decât orice altceva, ea cântărește foarte mult in balanța bogățiilor vieții. Ea înseamnă o încredere profunda cu rădăcini adânci hrănite de timp si de mulțimea situațiilor pe care le-ați  depășit împreună. Daca nu ai prietenie si nu oferi prietenie te poți considera un om sărac indiferent de lucrurile materiale pe care le ai. Fiecare dintre noi are câte un tovarăș care ne ajuta indiferent in ce situație ne aflam buna sau rea.

Prietenia atâta timp cit este una adevărată este una din cele mai prețioase valori ale sufletului. Mai exista ceva care ne poate distruge o prietenie Frica. Mulți dintre noi trăim cu frica ca la un moment dat o sa o pierdem.

marți, 19 iunie 2018

Rugăciunea ne poate salva de păcatul sodomit


În urma evenimentelor ce a marcat mai multe țări ortodoxe și anume marșul egalităților de gen, sau promovarea păcatului sodomit. Fiecare eveniment au mii de opozanți, care și-au manifestat nemulțumirea, dar au fost marginalizați și neglijați, iar cordoanele de polițiști au rupt orice speranță a majorității de a se expune.

În urma acestor manifestații păcătoase creștinii se consolidează și pe parcursul anului vor întreprinde mai multe activități și rugăciuni ce va consolida pe creștinii ortodocși la fapte concrete pașnice, dar cel mai important rugăciune.

Și-a început activitatea tabăra pentru tineri la mănăstirea Curchi


La data de 17 iunie 2018, a fost inaugurată tabăra pentru tineri organizată cu binecuvântarea PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi al Întregii Moldove, în parteneriat cu Sectorul Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret.  

Tabăra își va desfășura activitatea la mănăstirea Curchi în perioada 17-24 iunie 2018 la care vor participa 20 tineri cu vârsta între 16-24 ani din mai multe regiuni ale republicii.

Vă rog să rămâneţi ortodocși și să aveți rugăciunea ca pe o mare taină

Cei care postați rugăciuni și îndemnuri la rugăciuni mondiale la ore fixe: voi credeți sincer că cineva începe sa dea scroll pe telefon în timp ce bate mătănii, sau e doar dorința voastră de a arăta tuturor că voi vă rugați?
Ne mai lipsesc tămăduitorii care să anunțe la ora fixă pe cine mai tămăduim azi și putem începe sa stringem donații, ca secta neoharismatica e gata.
Va rog sa ramineti ortodocși și sa aveți rugăciunea ca pe o mare taina. Pentru aceasta aveți îndemnul direct al Mîntuitorului Hristos.
Odată l-am întrebat pe parintele Arsenie Papacioc cum trebuie sa ne rugam și mi-a zis: acea rugăciune e buna despre care nici tu nu știi ca o faci. Același răspuns l-a primit acum 1700 de ani un monah de la Sf. Antonie cel Mare: atita timp cit încă mai realizezi ca te rogi, încă nu te rogi.

sâmbătă, 16 iunie 2018

Preotul în supermarket


Un preot s-a dus la supermarket. Când a scos produsele la casă de marcat, a auzit pe la spate șoapte: " Oh, uite, popa cât de multe produse și-a luat... învață oamenii de sărăcie, dar singur nu se satură tot să mănânce! Ce burtă mare și-a crescut...". A fost vocea unei femei de 50 de ani care nu s-a calmat şi a decis să meargă în ofensivă:
- Ei cum, ți-ai cumpărat bunișor de toate câte un pic după cum se vede? – Cu voce tare și defăimătoare a întrebat femeia.
- Ei, mi-am luat.- a răspuns preotul.
- Cred că pe o lună înainte?
- Nu, dragă femeie, cred că o să-mi ajungă pe două zile maxim.
- După burta ta, pot spune la sigur că poţi s-o faci!
- Așa este, burta mea – salvatorul meu. Nu pot să nu mă gândesc la mâncare.
- Ai mai pus şi cașcaval cu salam în cărucior, postitorule!
- Ei bine, există un astfel de păcat.
- Drept vorbesc despre voi popii... că și cu " Mercedesuri” vă plimbați!

joi, 14 iunie 2018

ATOM provoacă tinerii la Drumeția Prieteniei

Asociația Tinerilor Ortodocși din Moldova în parteneriat cu Episcopia de Ungheni și Nisporeni, cu binecuvântarea Preasfințitului Petru, organizează o întâlnire de suflet a tinerilor ce cuprinde vârsta între 13 - 22 ani în perioada 24 - 27 iulie 2018, în localitatea Mîrzoaia, r-nul Nisporeni cu un program distractiv educațional – Drumeția Prieteniei.

Înscrierea se face până pe 1 iulie 2018

Drumeția Prieteniei - este întâlnirea tinerilor dornici de a trăi 4 zile inedite cu programe de studiu, jocuri distractive, dormit în corturi, seri relaxante într-o armonie familiară, iar prin seminare tinerii vor primi răspunsuri la multiple întrebări ce îi frământă.

Înțelegerea dintre femeie și bărbat este temelia bunăstării şi înţelegerii din întreaga lume

În ultima vreme asistăm la tot felul de lucruri şi acţiun în societate, care ne bulversează şi de foarte multe ori crează un haos ce ne desplace şi nu ne convine, creîndu-ne un disconfort emoţional şi material. Cu siguranţă că putem găsi o sumedenie de cauze pentru tot acest haos care pare în ultima vreme să ia proporţii. Dar este o cauză care, chiar dacă nu este socotită de fapt, pricinuieşte cel mai mult neorânduială în întreaga lume. Şi aceasta este neorânduiala din familii, care de foarte multe ori sfârşeşte prin divorţ.
Fără a mai cerceta statisticile, vedem foarte clar că mediul familiar se află într-un declin, datorit acţiunilor şi lucrurilor greşite întreprinse între bărbat şi femeie, cei care sunt piatra şi cimentul unui cămin familiar. Ca să înţelegem mai bine care e cauza acestui fenomen nedorit, şi cum ar putea să fie rezolvat, vom aduce câteva învăţături cu sfaturi lămuritoare din scrierile Sfântului Ioan Gură de Aur. Iată ce spune acest sfânt în legătură cu subectul discutat de noi:

miercuri, 13 iunie 2018

Omul dublu în credință și faptă

La creștinii de azi viața este dublă, nu întotdeauna duc o viață curată. Această bifurcare este un adevărat chin. Creștinul nu trebuie să pară una, dar să fie alta, să spună una și să facă alta. Această fățărnicie nu este caracteristică creștinilor!

marți, 12 iunie 2018

Despre feminism. Rolul și locul femeii în Biserică


De ce femeia credincioasă niciodată nu va zice că în Biserică drepturile ei au fost încălcate
§  Există în Biserică discriminarea femeilor?
§  În Biserica Ortodoxă nu există discriminarea femeilor și nici nu poate exista, fiindcă Biserica în primul rând se conduce de cuvântul lui Dumnezeu. Anume în Noul Testament, pentru prima dată în istoria umanității se accentuează egalitatea de gen. Creștinismul a vestit întregii lumi că, odată cu venirea Mântuitorului pe pământ umanitatea a ajuns la cel mai înalt nivel de dezvoltare. Şi sfântul apostol Pavel scrie: „Nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toţi sunteţi una în Hristos Iisus” (Gal. 3, 28).

Un mare psihiatru avertizeaza: Parintii permisivi dau nastere unei generatii de monstri. Traim in epoca copiilor desfranati si needucati, iar parintii prefera sa nu intervina in proces


Iata ce spune un psihiatru suedez in legatura cu copiii care sunt lasati de catre parinti sa faca ce vor: „Parintii permisivi din Suedia au dat nastere unei generatii de monstri?”, se intreaba Judith Woods intr-un articol cu acelasi titlu publicat in The Telegraph, care pune in discutie efectele modelului scandinav de a-ti creste copilul. Stilul permisiv de a fi parinte creeaza o generatie de tineri adulti fara empatie sociala, care, dupa o copilarie de rasfat, sfarsesc prin a fi dezamagiti in viata, sustine psihiatrul suedez David Eberhard, tatal a 6 copii. Potrivit acestuia, ”a-i spune NU unui copil nu este acelasi lucru cu a bate un copil”.
Eberhard afirma: ”Traim in epoca copiilor desfranati si needucati, iar parintii prefera sa nu intervina in proces. Atunci cand cineve incearca sa le indeplineasca functia de parinte sau ii critica copiii pentru o conduita inadecvata sau necorespunzatoare mediului sau ocaziei, acestia devin extrem de frustrati. Anterior, societatea noastra a fost o societate a adultilor. Au existat aceleasi valori in ceea ce priveste problemele de educatie. In cazul in care copilul a avut un comportament necuviincios, oricine putea sa se apropie si sa-i faca observatie cu spusele ”Nu e frumos cum te porti, termina”. O astfel de coerenta nu mai exista astazi. Noi, adultii, nu suntem acum responsabili unul pentru celalalt, dar numai pentru copiii nostri”.

sâmbătă, 9 iunie 2018

Iisus formează Apostoli pentru sfințirea popoarelor


Iisus formează Apostoli pentru sfințirea popoarelor
Evanghelia din Duminica a II-a după Pogorârea Duhului Sfânt Matei 4, 18-23
‘În vremea aceea, pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari, și le-a zis: Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El. Și de acolo, mergând mai departe, a văzut alți doi frați, pe Iacov al lui Zevedeu și pe Ioan, fratele lui, în corabie cu Zevedeu, tatăl lor, dregându-și mrejele, și i-a chemat. Iar ei îndată, lăsând corabia și pe tatăl lor, au mers după El. Și a străbătut Iisus toată Galileea, învățând în sinagogile lor și propovăduind Evanghelia Împărăției și tămăduind toată boala și toată neputința în popor.’ 

vineri, 8 iunie 2018

Câte vom dobândi muncind singur?


Noi pe toate încercăm să le facem singuri. Depunem eforturi peste măsură sau pînă la epuizare și tot nu avem o garanție. Dar uităm să ne punem nădejdea în Dumnezeu, să Îi cerem ajutorul și să ne gândim dacă e bineplăcut ceea ce dorim sa facem. 

Am întâlnit azi un om care deja are citite două psaltiri de după perioada pascală. Cu multe griji și necesități, fără soluții și fără bani, în trenul timpului rapid și între oamenii preocupați de astăzi, in mijlocul mîncării nesănătoase, ,,omul psaltirii"; nu-și pierde nădejdea niciodată! El mereu este vesel, sănătos și înflorește! 

miercuri, 6 iunie 2018

Ziua Copiilor desfășurată la biserica din Soltănești


Duminică, 3 iunie 2018, voluntarii ATOM filiala Soltănești, împreună cu parohul bisericii Mihail Tacu și dnul. Andrian Maxim, profesorul de religie din localitate, au organizat activitate de Ziua Internațională a Copiilor, care a fost desfășurată la biserica din localitate.

Evenimentul a cuprins mai multe activități de jocuri și concursuri ce a adus zâmbet tuturor celor prezenți, iar spre final copiii au primit cadouri din partea organizatorilor, astfel o zi frumoasă a devenit și mai frumoasă datorită apropierii sufletești a voluntarilor și a petrecerii unui timp minunat împreună.

Pilde: Crucea - cartea care o citim cu ochii sufletului

Un tanar ravnitor de aleasa invatatura s-a dus odata la o manastire, sa ceara sfat unui calugar albit intru Domnul:


- Parinte, dati-mi, va rog, o carte din care sa pot invata cel mai bine cum trebuie sa fie un crestin. cum trebuie sa gandeasca, ce trebuie sa faca.



O carte care sa-mi explice toate aceste lucruri



Calugarul i-a spus ca are o asemenea carte in chilia sa, si s-a dus sa i-o aduca. Insa, dupa cateva clipe, s-a intors tinand in mana o cruce, pe care i-a intins-o tanarului cu parinteasca bunatate. Vazandu-l pe aceasta mirat foarte, n-a zabovit a-i zice;



- Fiule, crucea este cea mai de seama invatatura pe care Dumnezeu i-a dat-o omului. Pentru noi Mantuitorul S-a jertfit pe cruce, aratandu-ne astfel ce inseamna sa iubesti, fiindca a facut acest lucru din dragoste pentru oameni. Crucea inseamna tocmai calea pe care omul ajunge la iubire, adica la Dumnezeu. Cel ce stie sa-si poarte crucea, poarta cu el, in acelasi timp, harul si iubirea Domnului. De aceea, crucea nu este o povara, ci o bucurie; cand te daruiesti celui drag, nu o faci cu tristete si cu retinere, ci cu bucurie si entuziasm. Crucea inseamna, deci, curaj, rabdare, dar, mai ales, dragoste.

marți, 5 iunie 2018

Legăturile trupeşti dinaintea căsătoriei


Legăturile trupeşti dinaintea căsătoriei sunt fărădelege înaintea lui Dumnezeu
Cum să-i convingem să nu se lipsească de „acest mare dar“ al Sfintei Taine a Cununiei?

Este foarte greu. Eu încerc să le explic că lucrurile trebuie puse la locul lor. Cei care trăiesc necununaţi au imunitatea duhovnicească foarte scăzută. Când au o problemă sufletească, se clatină foarte uşor şi ajung într-un târziu şi la preot. Atunci doresc să se facă „o minune“, apoi să-şi continue nestingheriţi stilul de viaţă. De multe ori, membrii familiei au o mare parte de vină.