miercuri, 20 iunie 2018

Prietenia-sensul vieții - Eseu


Prietenia este una dintre cele mai prețioase lucruri pe care le vei avea in viață. Pentru ca prietenia este un dar mai mare decât orice altceva, ea cântărește foarte mult in balanța bogățiilor vieții. Ea înseamnă o încredere profunda cu rădăcini adânci hrănite de timp si de mulțimea situațiilor pe care le-ați  depășit împreună. Daca nu ai prietenie si nu oferi prietenie te poți considera un om sărac indiferent de lucrurile materiale pe care le ai. Fiecare dintre noi are câte un tovarăș care ne ajuta indiferent in ce situație ne aflam buna sau rea.

Prietenia atâta timp cit este una adevărată este una din cele mai prețioase valori ale sufletului. Mai exista ceva care ne poate distruge o prietenie Frica. Mulți dintre noi trăim cu frica ca la un moment dat o sa o pierdem.


O prietenie trebuie păstrată si prețuită indiferent de ce peripeții ne pregătește viața. Din punctul meu de vedere, pentru ca aceste calități sa fie prezente într-o relație de prietenie, este nevoie de un ingredient extrem de important: cunoașterea celuilalt in profunzime. 

Atât timp cat nu cunoaștem suficient de mult persoana de lângă noi, cu greu vom reuși sa integram aceste lucruri. Poate ca pare ciudat, dar da, exista mai multe tipuri in funcție de nevoile fiecăruia. Bineînțeles, sunt mai mulți care vorbesc despre diferite tipuri de prietenie, dar eu am l-am ales pe Aristotel.

Mi s-a părut ca perspectiva sa este cea mai potrivita. Eu consider ca tocmai in momentele critice sau mai puțin plăcute se vede cine este cu adevărat prieten si aici intervine capacitatea de a fi alături de celălalt, de a-l înțelege si de a-l putea ajuta pentru a depăși momentul.

De ce ar trebui să fim suspicioși când cineva are peste 150 de prieteni pe Facebook sau alte rețele de socializare?

Suntem produsul istoriei evolu
ționiste, iar această istorie dă culoare vieții noastre cotidiene de la motivul pentru care ne  evidențiem până la cât de religioși suntem. Un prieten adevărat te accepta așa cum ești si este mereu in preajma ta pregătit sa-ti arate respect si încredere.

Un prieten adevărat este acela care te simte când nu ești in apele tale, știe când ai nevoie de el chiar daca nu il chemi, el vine sa-ti fie in preajma, sa te ajute poate doar cu prezenta lui. Un prieten este ca un înger păzitor. De aceea, daca ai măcar un prieten adevărat te poți considera un om bogat.           
   
Diaconu Cătălin, 14 ani Or. Ungheni 2017


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu