duminică, 16 decembrie 2018

Pilda care iti arata cat de mult valorezi! Vei dobandi mai multa incredere in tine!


Un tânăr s-a dus la un bătrân înţelept pentru a-l ajuta cu un sfat.
– Înteleptule, am venit la tine pentru că mă simt atât de mic, de neînsemnat, nimeni nu dă doi bani pe mine şi simt că nu mai am forţa să fac ceva bun. Ajută-mă, învaţă-mă cum să fac să fiu mai bun? Cum să le schimb oamenilor părerea despre mine?
 Fără ca măcar să se uite la el, bătrânul îi spuse:
– Îmi pare rău, băiete, nu te pot ajuta acum, am de rezolvat o chestiune personală. Poate după aceea. Apoi, după o mică pauză, adăugă:
– Dacă m-ai putea ajuta tu pe mine, poate că aş rezolva problema mea mai repede şi aş putea să mă ocup şi de tine.

– Aş fi încântat să vă ajut, bâigui tânărul cam cu jumătate de gură, simţind că iaraşi e neluat în seamă şi amânat.
– Bine, încuviinţă bătrânul înţelept.
 Îşi scoase din degetul mic un inel şi-l întinse băietanului adăugând:
– Ia calul pe care-l găseşti afară şi du-te degrabă la târg. Trebuie să vând inelul acesta pentru că am de plătit o datorie. E nevoie însă ca tu să iei pe el cât se va putea de mulţi bani, dar ai grijă ca sub nici în ruptul capului să nu-l dai pe mai puţin de 100 lei. Pleacă şi vino cu banii cât mai repede.
 Tânărul luă inelul, încălecă şi plecă. Odată ajuns în târg începu să arate inelul în stânga şi-n dreapta, doar-doar va găsi cumpărătorul potrivit. Cu toţii manifestau interes pentru mica bijuterie, până când le spunea cât cere pe ea. Doar ce apuca să le zică de 100 lei unii râdeau, alţii se încruntau sau îi întorceau imediat spatele. Un moşneag i-a explicat cât ar fi 100 de lei și valoare lor şi că nu poate să obţină un asemenea preţ pe inel. Altcineva s-a oferit să-i dea 80 lei, dar tânărul ştia că nu poate vinde inelul pe mai puţin de 100 lei, aşa că refuza oferta. După ce bătu târgul în lung şi-n lat, răpus nu atât de oboseală, cât mai ales de nereuşită, luă calul şi se întoarse la bîtrânul înţelept.
 … Flăcăul şi-ar fi dorit să aibă el o bancnotă de 100 lei pe care s-o poată da în schimbul inelului, ca să-l poată scăpa pe învăţat de griji şi, astfel, acesta să se poată ocupa şi de el. Intră cu capul plecat.
– Îmi pare rău, începu el, dar n-am reuşit să fac ceea ce mi-aţi cerut. De-abia dacă aş fi putut lua 80 lei pe inel, dar nu cred să pot păcăli pe cineva cu privire la adevărata valoare a inelului.
– Nici nu-ţi imaginezi cât adevăr au vorbele tale, tinere prieten! spuse zâmbitor înţeleptul. Ar fi trebuit ca mai întâi să cunoaştem adevărata valoare a inelului. Încalecă şi aleargă la bijutier. Nimeni altul n-ar putea spune mai bine cât face. Spune-i că ai vrea să vinzi inelul şi întreabă-l cât ţi-ar da pentru el. Dar, oricât ţi-ar oferi, nu-l vinde. Întoarce-te cu inelul! Flăcăul încălecă şi plecă în goană.
 Bijutierul examină atent micul inel, îl privi atent prin lentila prinsă cu ochiul, îl răsuci şi apoi zise:
– Spune-i învăţătorului că dacă ar vrea să-l vândă acum, nu-i pot oferi decât 580 de euro pentru acest inel.
– Cuuum, 580 euro?!? – exclamă năucit tânărul.
– Da, răspunse bijutierul. Ştiu că-n alte vremuri ar merita şi 700, dar dacă vrea să-l vândă degrabă, nu-i pot oferi decât 580.
 Tânărul mulţumi şi se întoarse degrabă la învăţat, povestindu-i pe nerăsuflate cele întâmplate.
– Ia loc, te rog – îi spuse acesta, după ce-l ascultă. Tu eşti asemenea acestui inel, o bijuterie valoroasă şi unică. Şi, ca şi în cazul lui, doar un expert poate spune cît de mare este valoarea ta.
Spunând acestea, luă inelul şi si-l puse din nou pe degetul mic.
Cu toţii suntem asemenea lui, valoroşi şi unici, călătorind prin târgurile vietii şi aşteptând ca mulţi oameni care nu se pricep să ne evalueze, fie colegi, prieteni sau cei din jur.
Povestea aceasta este dedicată acelora care zi de zi se străduie, lustruind cu migală, să adauge valoare bijuteriei pe care ei o reprezintă şi să realizeze valoarea pe care o au. Amintiţi-vă mereu cât de mare este valoarea voastră şi nu vă daţi pe degeaba, unuia sau altuia doar pentru că lumea asta te valorifică după valoare pe care o au ei!
– Răspunsurile pe care le-ai primit de la fiecare cumpărător explică valoarea vieții. Ai putea fi o piatră prețioasă, chiar neprețuită, dar oamenii te vor aprecia în funcție de nivelul lor de informații, de încrederea pe care o au în tine, de motivația lor, de ambiția și riscul pe care și-l asumă în relația cu tine. Dar nu te teme, cu siguranță vei găsi pe cineva care își va da seama de ADEVĂRATA TA VALOARE și El este bijutierul, adică Dumnezeu, Cel care te valorifică la adevărata ta valoare, dar dacă depui efort și mai mult, EL ridică valoarea vieții tale până la inestimabil! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu