luni, 19 februarie 2018

Canonul Sf. Andrei Criteanul - Audio

Perioada Postului Mare este cunoscută și prin imnografia variată care aduce mesajul pocăinței. De aceea acolo unde omul este neputincios și pune neputințele sale în față, Vă îndemn cereți ajutor de la Dumnezeu, iar El știe mai bine cum să le aranjeze.

În primele 4 zile ale postului, seara în toate bisericile ortodoxe se săvârșește Canonul de umilință a Sfântului Andrei Criteanu, unde prezintă oamenii mari ai Vechiului Testament care au greșit, dar arată cum sau ridicat din greșelile lor, îndemnându-ne și pe noi să o facem.

Mai jos prezentăm acest canon spre ascultare largă, iar dacă doriți să fiți atinși la inimă intrați într-o biserică și ascultați-l trecând fiecare tropar prin minte și inimă.



Cântarea 1





Cântarea 2



Cântarea 3



Cântarea 4



Cântarea 5



Cântarea 6



Cântarea 7



Cântarea 8



Cântarea 9


Acest Canon cuprinde 266 de strofe, în care se face pomenire de multe episoade şi personaje din Vechiul şi Noul Testament atenţionând sufletul nostru că de foarte multe ori noi ne asemănăm cu cei care au greşit şi că este necesar ca să ne îndreptăm şi să apelăm mai ales la mila lui Dumnezeu. De altfel, această pripeală “Miluieşte-mă Dumnezeule, miluieşte-mă!”, care se cântă după fiecare strofă a acestui Canon, însoţită de închinăciunea până la pământ nu face altceva decât să creeze o comuniune între toţi cei care sunt prezenţi în biserică, o comuniune întru pocăinţă. O atenţie deosebită este acordată în Canon răscumpărării omului din robia păcatului, mijlocită de Mântuitorul prin Jertfa Sa pe Cruce. Căderea omului în păcat, răscumpărarea lui prin Întruparea şi Jertfa Mântuitorului, Taina Pocăinţei, dogma Sfintei Treimi, preacinstirea Maicii Domnului sunt principalele teme dogmatice pe care autorul le abordează.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu