joi, 26 aprilie 2018

Eseu: Rolul valorilor familiei în formarea personalității copilului


Familia este colectivitatea sociala cea mai potrivita pentru dezvoltarea copiilor, precum si prima scoală a acestora. Familia este prima care influențează dezvoltarea copilului, punându-si amprenta pe întreaga sa personalitate. Însuși formarea personalității este un proces continuu, dar bazele cu siguranță se pun înainte ca școala si alte instituții educative sa intervină în mod intenționat în aceasta direcție. 


Punerea bazelor personalității în cadrul familiei este determinata de necesitatea fundamentala a acestei vârste, de a se atașa efectiv de persoana adulta.  Pe parcursul vieții copii preiau de la părinți unele trăsături morale. Părinții, la rândul lor, trebuie sa fie un exemplu demn de urmat.   

Formarea personalității copilului depinde într-o mare parte de climatul conflictual din familie, care împiedică procesul normal al formarii copilului. Dar daca familia este prietenoasa, unita, plus la toate si credincioasa, atunci copilul are mai multe șanse de a deveni o personalitate marcantă. 

În concluzie pot spune ca, daca părinții seamănă în sufletele copiilor săi respect  si tot ce înseamnă buna conduita pentru o cauza nobila, suprema, sfântă, atunci caracterul copilului se va dezvolta cu siguranță, cu aceleași trăsături pozitive.    

 Moraru Serafima, 14 ani, Sculeni, r. Ungheni
eseu participant la concursul 
sursa: ATOM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu