joi, 15 martie 2018

Într-o nouă experiență învinși nu există


Preot Vadim Corostinschi: ...într-o nouă experiență învinși nu există, fiindcă se schimbă unghiul de privire a realităților, iar orice implicare în activități ne călește și dezvoltă ca mădulare vii a bisericii și societății.

1.                  Brain-ring este unul dintre cele mai captivante și interactive concursuri de religie din Republica Moldova, cred că întrebarea care stă pe buzele tuturor este cum v-a venit această idee de proiect care a unit mulți tineri și în ce constă popularitatea acestui concurs?
Cu zâmbetul pe buze am citit întrebarea și cred că ceea ce o să relatez o să pară straniu, dar e adevărat. Având o experiență de lucru cu tinerii la nivel local, în 2013 ajungând Președinte al Sectorului Eparhial Activitate Pastorală pentru Tineret a Episcopiei de Ungheni și Nisporeni doream să dezvolt o activitate ce ar uni tinerii din întreg acest teritoriu.

Fiind la mănăstirea Hîncu am visat tot proiectul în totalitatea lui cu fiecare element în parte, dar cu o echipă bună de tineri din ATOM am desăvârșit-o.  Și eu cred că ne-a reușit acest lucru.

2.                  Anul acesta se anunță noi premieri, după 4 ediții de distracție și luptă crâncenă, se anunță noi provocări și schimbări în regulament, ați putea să divulgați câteva din surprizele așteptate de concurenți și spectatori?
În fiecare an încercăm să aducem elemente noi în concurs ca să găsim cireșica de pe tort și să fie mai atractiv pentru tineri. Anul acesta va fi schimbat absolut tot programul concursului și vor concura absolut toate echipele concomitent. Eu înțeleg că acest lucru va pierde din farmecul întrecerii între echipe, dar va aprecia cu desăvârșire, sper eu, pe cei mai buni.

3.                  Ne-am obișnuit ca acest concurs să acopere 4 raioane și anume Ungheni, Călărași, Hîncești și Nisporeni, ne așteaptă vri-o extindere de această dată în ce constă raioanele implicate sau urmăriți în continuare aceleași tradiții?
Pentru concursul dat am găsit câțiva parteneri de bază care ne susține financiar și logistic: Episcopia de Ungheni și Nisporeni care și cuprinde raioanele: Ungheni, Nisporeni, Hîncești și Călărași, Departamentul Învățământ Ungheni, Mănăstirea Hîncu: unde desfășurăm tabăra voluntarilor, Mănăstirea Hîrbovăț: unde ne întâlnim la #ITOM și școala de vară, Protopopiatul Hîncești, Protopopiatul Nisporeni și Protopopiatul Călărași.
Dacă pe viitor v-om găsi parteneriat cu alte raioane suntem disponibili de a ne lărgi activitatea incluzând și alte raioane.

4.                  De ce ați ajuns la concluzia că unele din reguli necesită schimbare și altele îmbunătățire? E bine știut faptul că ATOM încearcă în permanență să uimească cu ceva nou, dar oare de această dată acel ,,nou” adus în acest concurs popular va fi pe placul publicului?
La această întrebare e mai dificil de răspuns, dar nu a rămas mult și ne întâlnim la concurs. În fond proiectul nu se schimbă fiind împărțit pe activități.
Activitatea 1 - După primirea materialelor teologico-didactice de pe site-ul www.atosmd.club, tinerii vor forma echipe din 6 tineri. Se alege o singură echipa care va reprezenta școala dată la concursul raional care va concura cu celelalte echipe din celelalte școli, la activitatea 2.
Activitatea 2 -  La concurs participă toate echipele dintr-un singur raion. Ele vor concura reciproc, în final ajungând doar o singură echipă care va reprezenta raionul la finala concursului. Desfășurarea pe raioane: Călărași – 19 martie, Nisporeni – 20 martie, Ungheni – 21 martie, Hîncești – 23 martie.
Activitatea 3 -  Tabăra de vară. Tinerii vor fi cazați timp de 4 zile gratuit la Tabără de vară de pe lângă una din mănăstiri care va fi în proiectul dat, și vor participa la o gamă largă de activități: Sfânta Liturghie, cursuri și seminare pe teme diferite, vor fi activități în sânul naturii și în jurul focului de noapte, un mic concurs sportiv între echipe: intelectual și de teren. 5 – 8 august
Activitatea 4 -  Finalul concursului. Aici se vor întruni în runda finală echipele învingătoare, câte una din fiecare raion: Ungheni, Nisporeni, Hâncești și Călărași, dar sânt invitați toate echipele care au participat de la începutul concursului. 1 septembrie 

5.                  Ce realizări și extreme a atins acest concurs și ce vă propuneți să obțineți în acest an, aveți anumite prognoze, așteptări?
Brain-Ring este un concurs ce ne face să fim auziți, văzuți, dar cel mai important este posibilitatea de a recruta voluntari prin intermediul lui. Astăzi ATOM are o platformă de activități sănătoasă cu peste 25 de filiale (localități), peste 400 voluntari activi și peste 2000 de tineri care au trecut prin ATOM ca voluntari, iar anul 2017 a întrunit peste 7000 tineri direct în activitățile noastre.
În fiecare an venim cu ceva nou în fața tinerilor, anul acesta am dat start unui nou proiect: Portalul tânărului în devenire - www.tinarulortodox.blogspot.md, care aduce mesaje direct tinerilor care vin și din partea tinerilor.

 6.                  În încheiere aș dori să transmiteți un mesaj concurenților din acest an.
Eu în fiecare an doresc ca să ia cupa echipe și tineri noi, să se evidențieze și să treacă prin programa de activități ce cuprind proiectul: concurs, seminare, tabere, școli de vară, întâlniri de suflet, etc… iar toate aceste activități le marchează viața și se vede o implicare a lor în societate, prin diferite activități desfășurate de ei în particular cu echipa dezvoltată deja de ei, la rândul lor cei inițiați la noi devin lideri de tineri și promotori ai frumosului.
Vreau să le urez după deviza ATOM: Credință curaj și entuziasm, cheia succesului nostru de azi…
Un lucru trebuie să nu-l uite: într-o nouă experiență învinși nu există, fiindcă se schimbă unghiul de privire a realităților, iar orice implicare în activități ne călește și dezvoltă ca mădulare vii a bisericii și societății.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu