sâmbătă, 5 mai 2018

Esesu - Rolul valorilor familiei în formarea personalității



De la facerea lumii și crearea lui Adam si Eva în gradina Edenului. Vedem că Dumnezeu a creat familia zicând: „Va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup.” (Geneza 2,24). Pe de o parte se recunoaşte că Dumnezeu a creat omul bărbat şi femeie; omul întreg este bărbat şi femeie.  Prima poruncă dată protopărinţilor noştri o găsim în Sfânta Scriptură: "Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l stăpâniţi şi domniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate vietăţile, ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul" (Facere 1, 28).


De multe ori repetăm acest cuvînt „Familia” în viața noastră fără să știm cât este de important. Dacă n-ar exista familia nici noi nu am putea să existăm. Orice familie la formarea personalității pune la bază educația morală-religioasă. Familia este ca o biserica mica unde noi ne naștem, creștem, învățăm, ne dezvoltăm apoi formăm altă familie, unde noi mereu găsim dragoste, unde rezolvăm problemele în liniște și în tăcere, unde se aud țipete de copii, unde ne plângem necazul, unde lacrimile devin raze de soare. Familia este prima care dă naștere unei persoanei, iar persoana este temelia personalității. Persoana devine personalitate prin acceptarea și cultivarea liberă a valorilor, prin orientarea ei integrală și permanent spre bine. Personalitatea noastră se formează în continuu  începând din burta mamei  până la moarte, și este într-o dezvoltare consecutive și armonioasă a întregii ființe. 


Copiii și familia sunt valorile de bază ce formează nucleul societății. Valorile în formarea personalități are un rol important, este o rețetă care ghidează nu numai personalitatea ci și întreaga societate. Aceste valorii sunt: respectul, bună-cuviință, comunicarea, jertfă, sfințenie, dragostea,  înțelegerea, sensibilitatea, sinceritatea, responsabilitatea și moralitatea. Personalitatea întrupează aceste valori în culori, sunete, cuvinte, piatră, lemn, și  își cioplește propria ființă, voind ca într-însa să tremure pretutindeni lumina binelui.

O familie fără copii se autodistruge şi face ca societatea să slăbească şi în cele din urmă să dispară cu desăvârşire de pe arena istoriei umane. Iar valorile care ne oferă societatea nu trebuie asimilate mecanic ci în așa fel ca să contribuie la valorile familiale. Pe parcursul formării copiii de multe ori sau chiar întotdeauna preiau ceea ce văd la părinții săi, așa că întotdeauna trebuie să fie atenți ce valori le cultivă la baza personalității. Un exemplu bun de urmat și pentru o dezvoltare morală a personalității  o găsim în sfinți.  De aceea idealul fiecaruia personalitate este să devină o personlitate morală, prin întruparea personală a binelui și să fie un izvor  de viață nouă religios-morală în sânul comunității.

Familia care își formează sau dezvoltă personalitatea copiilor cu frica lui Dumnezeu mare răsplată îi așteaptă.

Goncear Olga, 21 ani Briceni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu