miercuri, 21 martie 2018

De ce trebuie să ascultăm și de subconștient


Prima etapă a lupții omenești cu diavolul și cu poftele trupului este mintea. După dex vedem că mintea este: Facultatea de a gândi, de a judeca, de a înțelege; rațiune, intelect. Deci tot ceea ce facem noi rațional și gândim înainte de a face o acțiune oarecare.

Cu toții am observat că atunci când suntem într-o dilemă și dorim de a face o decizie, parcă apare un glas din noi și ne îndrumă ce să facem. Acest glas se numește subconștient (Totalitate de fenomene psihice inconștiente care intervin în calitate de elemente ale proceselor mintale active). Deci psihologic vorbind, mai este cineva cu care discutăm în prealabil, dar are mai multe răspunsuri decât noi, și dacă-l ascultăm nu dăm greș niciodată, fiindcă acesta e Glasul Domnului care strigă din noi și ne povățuiește pe calea cea adevărată. Cum am menționat mai sus, mintea noastră e câmp de luptă între mine (orgoliul si mândria mea) + subconștientul (Glasul lui Dumnezeu) + diavolul (păcatele, patimile, viciile și poftele).


Cu toate acestea, de unde cunoaștem că ceea ce vine în mintea noastră de la subconștient e de la Dumnezeu? doar și diavolul ne inspiră. Totul depinde de situație și motivul în care dorim să facem și ce dorim să facem. Totuși atunci când vine momentul de a lua o decizie în viață și dorești să vezi și finalul ei bune, atunci întărește-ți subconștientul prin Tainele Bisericii, Mărturisire, Sf. Maslu și în final Sf. Împărtășanie, dar nu cum o fac unii tineri odată în an, ci de mai multe ori, ori de câte ori simți necesitatea și dorința de a primi răspunsuri.

Golul din noi și păcatele care le facem ne distruge subconștientul și vine momentul când unii deja nu-L mai simt, chiar dacă ar dori. De aceea trebuie de menținut treaz subconștientul și de a face tot ce stă în putere ca mintea noastră să rămână curată și înțeleaptă și atunci nu vom da greș în alegerile noastre!

pr. Vadim Corostisnchi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu